Jerzy Popieluszko (1947-1984)

Jerzy_Popieluszko

Preot catolic polonez legat de mişcarea “Solidaritatea” din Polonia. A fost asasinat de către poliţia politică comunistă

Fiu de ţărani, născut în nord-estul Poloniei, Jerzy Popieluszko a fost numit, ca tânăr preot, capelan al muncitorilor oţelari de la uzinele „Huta Warszawa” de către Cardinalul Stefan Wyszynski.

Foarte popular în rândul muncitorilor, după instituirea legii marţiale, din decembrie 1981, preotul a luat apărarea Sindicatului “Solidaritatea” condus de Lech Walesa, sindicat ce se opunea regimului comunist şi, din această pricină a fost scos în afara legii. Astfel, după această dată fatidică pentru Polonia, Pr. Popieluszko a celebrat, lunar, o „Sfântă Liturghie pentru patrie“, în Parohia „Sfântul Stanislas Kotska”, aflată la o periferie a Varşoviei. În cadrul acestor servicii religioase, ţinea vibrante predici pentru justiţie socială, respectul drepturilor omului, criticând sistemul comunist şi motivând poporul să protesteze. Textele curajoase ale omiliilor sale erau înregistrate de către numeroşii militanţi creştini ai Solidarităţii şi, răspândite pe casete audio, în toată Polonia sau, în mod frecvent, difuzate de Radio „Europa Liberă”.

În viziunea regimului, tânărul preot Popieluszko era considerat drept un periculos agitator anticomunist şi, de aceea, era în fel şi chip intimidat, ameninţat şi supravegheat chiar şi de duşmanul său extern, KGB-ul sovietic.

În cele din urmă, el a fost răpit, bătut, torturat şi asasinat, la 19 octombrie 1984, de către trei ofiţeri ai “securităţii” comuniste. Avea 37 de ani. Trupul său a fost aruncat în apele Vistulei şi descoperit unsprezece zile mai târziu.

Parte a unui plan diabolic de a răspândi frica şi teroarea în tară, oamenii poliţiei politice poloneze au încercat să-l lichideze, fără a lăsa urme, în secret, pe Pr. Popieluszko dar, Dumnezeu, în planul său, a dorit altcumva. Şoferul şi prietenul preotului Popieluszko, răpit împreună cu acesta, a reuşit, în ultimul moment, să scape în mod miraculos, printr-un gest de curaj extrem, sărind din goana maşinii răpitorilor şi, astfel, să alerteze poporul şi apoi să dea mărturie despre macabrul scenariu dus la îndeplinire. După câţiva ani, la presiunea bisericii, a credincioşilor, cei trei ofiţeri criminali şi superiorul lor aveau sa fie pedepsiţi de justiţie.

Martiriul Pr. Popieluszko a antrenat numeroase convertiri şi o creştere a vocaţiilor la preoţie, a sudat şi mai mult biserica din Polonia şi militanţii Sindicatului “Solidaritatea”. în ochii Bisericii Catolice acest martiriu a arătat valoarea unei mărturii supreme contra opresiunii totalitarismului ateu.

Aflat în vizite în ţara natală, Polonia, înainte dar şi după căderea comunismului, Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea, avea să se reculeagă, de fiecare dată şi la mormântul compatriotului sau Jerzy Popieluszko, pe care l-a numit “martir al libertăţii”.

In anul 1997, pe 8 februarie, s-a deschis, la Varşovia, cauza de beatificare a preotului martir Popieluszko “a cărui moarte ne-a deschis ochii, ochii inimilor, ai minţii şi credinţei noastre”. în anul 2008 Biserica l-a ridicat la rangul de “Servitor al lui Dumnezeu” statut care îi precede pe cel de “Fericit”.

În data de 7 iunie 2010 a fost beatificat de către Biserica Catolică.

Este sărbătorit la 19 octombrie

George Samoilă