Richard Wurmbrand (1909-2001)

on

Richard Wurmbrand

Pastor luteran – apărător al creştinilor persecutaţi de regimurile comuniste

Richard Wurmbrand a fost unul dintre cei mai mari predicatori creştini ai secolului al XX-lea, care a luptat pentru drepturile creştinilor persecutaţi din întreaga lume.

S-a născut în 1909 la Bucureşti, într-o familie de evrei. Atras de mişcarea comunistă şi de promisiunile ei, a urmat studiile politice la Moscova. Dar văzând că doctrina comunistă devine o sursă de iluzii pentru clasele oprimate, a renunţat la ea.

În 1936 s-a căsătorit cu Sabina Oster, o tânără evreică. Nu după mult timp s-a convertit la credinţa creştină, citind Biblia pe care o primise de la un tâmplar la care locuise în zona Braşovului.

Fascinat de descoperirea iubirii lui Cristos, Wurmbrand s-a alăturat Misiunii Anglicane pentru Evrei, care, odată cu declanşarea Celui de Al Doilea Război Mondial, a trebuit să se retragă din România. În tot acest timp, Richard şi Sabina Wurmbrand au ajutat mulţi evrei să supravieţuiască.

După terminarea războiului, Wurmbrand a intrat în conflict deschis cu autorităţile comuniste. Astfel, în cadrul Congresului cultelor, desfăşurat în Palatul Parlamentului, Wurmbrand a fost singurul care a protestat împotriva îngenuncherii cultelor de către regimul totalitar comunist.

Datorită activităţilor sale religioase, Wurmbrand a fost urmărit de autorităţile comuniste atee instalate de curând la putere. În februarie 1948, a fost arestat la Bucureşti, în timp se îndrepta spre biserica pe care o păstorea, pentru slujba de dimineaţă. A fost ţinut în închisoare sub un nume fals timp de peste opt ani, dintre care trei într-o celulă izolată. Iniţial, autorităţile au spus că Wurmbrand ar fi fugit din ţară. Apoi, câţiva agenţi comunişti, dându-se drept „foşti deţinuţi”, au sugerat familiei că, de fapt, el ar fi murit în închisoare.

A fost eliberat în 1956, fiind rearestat în 1959. A fost apoi eliberat din nou în 1964, efectuând în total 14 ani de detenţie. În anul următor a părăsit ţara împreună cu familia, fiind răscumpărat cu bani de creştinii din Occident, şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Într-o zi, pe străzile unui cartier din Philadelphia avea loc o impresionantă manifestare publică de susţinere pentru Vietnam. Diverse personalităţi se perindau pe la tribună, susţinând cauza comunismului. La un moment dat, manifestarea a fost întreruptă de un necunoscut, care afirma că este „doctor în comunism”. Spunând aceasta, le-a arătat celor prezenţi cicatricele rănilor de pe piept şi de pe spate, drept mărturie a torturilor la care a fost supus de autorităţilor comuniste. Acel „necunoscut”, nimeni altul decât Richard Wurmbrand, i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie de partea victimelor şi nu a torţionarilor.

În America, Wurmbrand a înfiinţat organizaţia „Voice of the Martyrs”, care luptă împotriva persecuţiilor îndreptate asupra creştinilor de pe toate continentele. El a fost audiat în faţa Comisiei pentru Securitate Internă a Senatului american, unde a făcut cunoscute atrocităţile la care erau supuşi creştinii în ţările comuniste.

A murit în februarie 2001, în Glendale (California), lăsându-le creştinilor drept moştenire misiunea de a predica în toată lumea Evanghelia iubirii şi a iertării.

Adina Petric

Reclame