Oscar Romero (1917-1980)

on

Oscar Romero

Glasul celor fără glas – martir al luptei pentru dreptate socială şi politică în El Salvador

Oscar Romero este un arhiepiscop romano-catolic din secolul al XX-lea, care a desfăşurat o intensă activitate în favoarea dreptăţii sociale şi în apărarea drepturilor omului.

S-a născut la 15 martie 1917, în Ciudad Barrios, un mic orăşel din El Salvador.

El Salvador era o ţară frământată. Din anul 1828, aici începuse să se planteze cafea. Ţăranii erau exploataţi la maximum şi plătiţi derizoriu. El Salvador devenea din ce în ce mai mult un stat poliţienesc, în care drepturile omului nu mai erau respectate. Poporul sărac şi suferind dorea dreptate. Dar dacă cineva vorbea ceva despre aceasta, era închis sau ucis.

Într-un asemenea context, Oscar a dorit foarte mult să devină preot. Astfel, la vârsta de 14 ani a părăsit locurile natale şi s-a îndreptat spre San Miguel, unde avea şansa să-şi urmeze vocaţia. După câţiva ani, a intrat la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, unde în 1943 a obţinut licenţa în teologie.

După ce a devenit preot, s-a întors în El Salvador. În februarie 1977 a devenit arhiepiscop de San Salvador, într-un moment în care ţara era marcată de represiune socială şi politică.

Numirea lui Romero ca arhiepiscop de San Salvador nu a trezit preocuparea conducerii politice, întrucât se considera că era un om mult prea tăcut. Nimeni nu se gândea că ar putea spune ceva în public împotriva acţiunilor guvernului şi ale armatei.

Oscar îşi desfăşura activitatea obişnuită de păstor de suflete. Însă, într-o bună zi, totul s-a schimbat, odată cu uciderea bunului său prieten, părintele Rutilio Grande. În faţa catedralei, la liturghia celebrată în faţa a 100.000 de oameni, arhiepiscopul a denunţat şi acuzat conducerea nedreaptă şi crimele săvârşite împotriva poporului. A condamnat, de asemenea, orice încălcare a drepturilor omului.

Romero i-a adresat o scrisoare preşedintelui ţării, în care îşi exprima dorinţa de pace: „Pacea nu este un produs al terorii şi al fricii, nu este liniştea cimitirelor, nu este liniştea rezultată din represiunea violentă. Pacea este contribuţia generoasă, liniştită a tuturor pentru binele comun. Pacea este dinamism. Pacea este generozitate. Este un drept şi o datorie”.

Opoziţia sa faţă de jafurile din El Salvador şi condamnarea pe faţă a terorii l-au făcut extrem de vulnerabil. La 24 martie 1980, arhiepiscopul a fost asasinat în timpul liturghiei oficiate în catedrala din San Salvador.

Exemplul vieţii curajoase a episcopului Romero şi moartea sa continuă să-i inspire pe aceia care luptă pentru demnitatea omului şi pentru dreptate. Deşi procesul de canonizare, început de Papa Ioan Paul II, nu a fost încă încheiat, din ziua morţii sale, poporul îl numeşte „Sfântul Romero al Americii”.

Maricel Bulai