Fer. Maica Tereza de Calcutta (1910-1997)

on

Tereza de Calcutta

Fondatoarea Congregaţiei Misionarele Carităţii; laureat Nobel pentru pace

Agnes Gonxha Bojaxhiu, cunoscută sub numele de Maica Tereza de Calcutta, s-a născut la 26 august 1910 în oraşul Skopje, din Macedonia.

Maica Tereza este una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate femei din lume, pentru că şi-a dedicat întreaga viaţă celor aflaţi în suferinţă. Ţinta preocupărilor ei erau bolnavii: muribunzii şi leproşii, copiii abandonaţi, pruncii nenăscuţi şi cei săraci.

La vârsta de 18 ani a intrat în mănăstire la Loreto, apoi a plecat în India, la Calcutta, unde s-a îngrijit de cei mai săraci dintre săraci: bolnavii. A fondat Congregaţia Misionarele Carităţii, care îngrijeşte astăzi peste un milion de bolnavi în cele 200 de aşezăminte înfiinţate. În cele 50 de leprozerii ale congregaţiei şi-au găsit adăpost peste 50.000 de leproşi.

Desculţă sau în sandale, îmbrăcată într-o haină albă, tivită cu o fâşie albastră, cu un chip brăzdat de riduri, obsedată de suferinţa bolnavilor şi a săracilor, Maica Tereza a cutreierat tot pământul pentru a-i sprijini pe semenii ei. Primul gest de iubire l-a săvârşit în ziua în care a adunat de pe stradă o femeie care era pe moarte, pentru că avea trupul ros de şoareci şi furnici.

Într-o altă zi, un ziarist american, care a văzut-o spălând un bolnav cu răni grave, i-a spus: „Eu n-aş face aceasta nici pentru un milion de dolari”. „Nici eu”, i-a răspuns Maica Tereza. „Pentru un milion de dolari nu, însă din iubire faţă de Cristos, da, şi cu bucurie”.

Maica Tereza a luptat în favoarea vieţii. Ea s-a împotrivit cu vehemenţă avortului şi legalizării divorţurilor, devenind pentru mulţi o persoană incomodă.

În anul 1994, la Washington, în faţa multor oameni de stat, ea a declarat că cea mai mare problemă a timpurilor noastre este avortul: „Nu ucideţi copilaşii! Le rog pe toate mamele din lume: Dacă nu doriţi un copil, daţi-mi-l mie… Eu îl doresc! Aşa am adoptat peste 3.000 de copii în Calcutta”.

La 10 decembrie 1979, la Oslo, când a primit premiul Nobel pentru pace, avea să declare: „Suntem în Anul Internaţional al Copilului. Eu vă vorbesc în numele copilului nenăscut”. Iar când s-a adresat regelui Olaf al VI-lea al Norvegiei, a strigat: „Repet, Majestate, avortul este un asasinat!”.

În repetate rânduri, Maica Tereza a primit diferite premii pentru rolul activ pe care l-a avut în societate, în special în promovarea păcii.

A fost prezentă şi în România, în 1990, cu ocazia deschiderii la Bacău a Casei „Misionarelor Carităţii”, precum şi în 1992.

A murit la 5 septembrie 1997, în urma unui stop cardiac. A fost declarată fericită la 19 octombrie 2003 de către papa Ioan Paul al II-lea, fiind celebrată de Biserică în data de 5 septembrie.

Marcelin Blaj

Reclame