Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)

on

Dietrich Bonhoeffer

Teolog şi pastor luteran – participant la complotul împotriva lui Hitler

Dietrich Bonhoeffer este un martir modern, erou creştin autentic, opozant al regimului nazist, teolog şi pastor. Bonhoeffer rămâne un exemplu de trăire autentică a credinţei creştine. A refuzat tăcerea şi exilul, preferând să-şi rişte viaţa pentru a lupta alături de compatrioţii săi împotriva nazismului. Prin viaţa şi scrierile sale, Bonhoeffer continuă să impresioneze şi astăzi.

S-a născut în 1906, la Breslau (Polonia), în familia unui renumit medic psihiatru.

Odată cu venirea la putere în 1933 a lui Adolf Hitler, Bonhoeffer şi-a manifestat în mod deschis opoziţia faţă de regimul nazist, atrăgând atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă acesta. S-a alăturat grupării creştine Die Bekennende Gemeinde (Biserica mărturisitoare), care a condamnat nazismul.

Bonhoeffer a luat apărarea celor persecutaţi de nazişti, afirmând că modul în care sunt trataţi evreii este un atac la adresa libertăţii civile. Şi-a exprimat protestul faţă de situaţia în care se aflau colegii săi care nu erau arieni (rasa ariană era un termen folosit de rasişti spre a denumi populaţiile albe în general şi pe strămoşii germanilor în special), refuzând postul oferit la o parohie din Berlin. A preferat să meargă la Londra, unde va sluji la o biserică de limbă germană, în care vor primi ajutor mulţi creştini şi evrei refugiaţi.

Unii dintre contemporani l-au acuzat că renunţă la lupta împotriva nazismului, însă el continua lupta la nivel internaţional. În cadrul unei conferinţe ecumenice susţinute în Danemarca, Bonhoeffer a uimit participanţii prin discursul său despre pace. „Pentru a obţine pacea – spunea el – trebuie să îndrăznim; aceasta este marea aventură!”

La întoarcerea sa în Germania, Bonhoeffer a predat teologia timp de doi ani la Seminarul din Finkenwalde, pe care naziştii aveau să-l închidă curând. Bonhoeffer a continuat să scrie şi să joace un rol de agent dublu, fiind implicat şi într-o operaţiune de salvare a unui grup de evrei.

În 1939, Bonhoeffer a fost invitat să predea în Statele Unite la un seminar teologic. Însă la scurt timp a revenit în ţară, preferând să îndure suferinţele războiului alături de compatrioţii săi. A procedat astfel, deşi Gestapo-ul îi interzisese deja cu un an mai înainte să intre în Berlin. Din toamna anului 1940 nu i s-a mai permis să vorbească în public.

Deşi avea convingeri pacifiste, Bonhoeffer a considerat că este mai bine să se implice în eliminarea răului, decât să vadă consecinţele acestuia. Implicat în complotul de asasinare a lui Adolf Hitler, alături de unii membri ai Abwehr-ului (Biroul German de Securitate Militară), a fost arestat în 1943 şi aruncat în închisoarea din Floessenburg. Rolul său în cadrul complotului a fost acela de curier şi diplomat în relaţia cu guvernul britanic.

Dietrich Bonhoeffer a fost executat prin spânzurare, din ordinul direct al lui Hitler, la 9 aprilie 1945, cu o lună înainte de sfârşitul războiului.

Adina Petric

Reclame