Sf. Martin din Tours (316-397)

on

Martin din Tours

Episcop – patron al soldaţilor, al săracilor şi al celor nedreptăţiţi

Martin din Tours este un sfânt care şi-a dedicat viaţa ajutorării celor săraci şi bolnavi.

S-a născut în anul 316, în localitatea Sabaria din Panonia (Ungaria de astăzi), în familia unui tribun roman. Deşi părinţii săi erau păgâni, la vârsta de zece ani s-a înscris în rândul catecumenilor (cei aflaţi în perioada de pregătire pentru primirea Botezului). Deoarece împăratul dăduse un decret prin care fiii ofiţerilor romani erau obligaţi să îmbrăţişeze cariera militară, Martin a intrat în cavalerie şi a depus jurământul militar. În această perioadă s-a petrecut un fapt care a rămas viu întipărit în amintirea contemporanilor. Trecând prin oraşul francez Amiens, Martin a întâlnit un cerşetor care tremura de frig; cei dinaintea lui nici nu s-au uitat la dânsul, însă el se gândea că Dumnezeu anume a voit aşa, ca el să aibă ocazia de a face un bine. Deoarece nu mai avea nimic de dat, a scos sabia şi a tăiat în două mantia lungă cu care era acoperit; o parte a dat-o cerşetorului, iar cu cealaltă s-a înfăşurat el însuşi. În noaptea următoare, Martin a avut un vis: Isus Cristos, acoperit cu jumătatea de mantie oferită celui sărac, le spunea îngerilor care-l înconjurau: „Martin, care este numai catecumen, m-a îmbrăcat cu veşmântul acesta”.

La vârsta de 18 ani, Martin a părăsit cariera militară şi a fost botezat de episcopul Ilariu de Poitiers, pe care îl întâlnise în timpul operaţiunilor militare desfăşurate în Galia (Franţa). Mai târziu, acest episcop îl va sfinţi preot, chiar dacă Martin a încercat să se împotrivească.

Deoarece reputaţia lui Martin era cunoscută de mulţi oameni, pe la anul 371 a fost ales episcop. Astfel, într-o zi, câţiva creştini l-au rugat să meargă la o persoană aflată pe moarte. Martin i-a urmat în grabă, însă pe drum i-au apărut nişte oameni înarmaţi, care l-au obligat să-i urmeze, explicându-i că fuseseră trimişi de comunitatea creştină din Tours, care, rămasă fără episcop, l-a ales pe el.

În calitate de episcop, Martin a fost apărătorul celor săraci şi neajutoraţi, neacceptând nedreptatea şi oprimarea. La momentul oportun, a ştiut să ţină piept chiar şi împăraţilor, pentru ca aceştia să nu ia decizii nedrepte, în defavoarea celor mai slabi.

Îndată după moarte, sfântul Martin a devenit cel mai cunoscut şi mai venerat sfânt în Europa.

Sfântul Martin este un adevărat exemplu în ajutorarea celor săraci, în apărarea celor slabi şi în implicarea în lupta împotriva sărăciei. Este considerat patronul soldaţilor, al săracilor şi al celor nedreptăţiţi. Biserica Romano-Catolică îl celebrează în data de 11 noiembrie, iar Biserica Ortodoxă, în 11 octombrie.

Maricel Bulai

Reclame