Sf. Laurentiu († 258)

 

Laurentiu

Diacon martir. A împărţit săracilor averea Bisericii

Laurenţiu este un sfânt din secolul al III-lea care s-a opus nedreptăţii şi i-a ajutat pe cei săraci, fiind martirizat după ce a împărţit celor nevoiaşi bunurile Bisericii.

Conform tradiţiei, Sfântul Laurenţiu s-ar fi născut la Huesca, localitate în provincia Aragon din nord-estul Spaniei.

Faptul că Laurenţiu era un tânăr curajos şi destoinic a făcut ca el să ajungă omul de încredere al papei Sixt al II-lea în administrarea bunurilor comunităţii din Roma. Laurenţiu era diacon, un bărbat cu o conduită exemplară, ales şi sfinţit pentru a-i ajuta pe episcopi şi preoţi.

La începuturile Bisericii, la Ierusalim existau şapte diaconi rânduiţi să administreze bunurile materiale oferite pentru ajutorarea văduvelor, a săracilor şi a orfanilor. După exemplul lor, Biserica din Roma şi-a format un mare număr de diaconi, pe care papa i-a pus sub conducerea arhidiaconului Laurenţiu. Misiunea lor era aceeaşi: să adune şi să distribuie celor săraci bunurile oferite de credincioşi.

În acel timp, Biserica era persecutată. Împăratul Valerian a pornit o prigoană împotriva creştinilor, în timpul căreia însuşi episcopul Romei, arestat şi condamnat la moarte, i-a cerut lui Laurenţiu să împartă săracilor tot ceea ce avea.

Era în anul 258. Împăratul Valerian dăduse poruncă să fie arestaţi şi condamnaţi toţi episcopii, preoţii şi colaboratorii lor. Papa Leon cel Mare (400-461), o personalitate importantă din istoria Bisericii, scria că „nelegiuitul persecutor s-a înrăit împotriva acestui slujitor şi îl urmărea atât din cauza ministeriului său sacru, cât şi din cauza că avea misiunea de a administra bunurile bisericeşti”.

Cu patru zile înainte de a fi arestat, Laurenţiu a distribuit săracilor bunurile pe care le administra, pentru a nu fi luate de autorităţile romane. Când împăratul i-a poruncit lui Laurenţiu să-i predea bunurile pe care, după cum fusese informat, le deţinea Biserica, acesta a chemat în faţa împăratului Valerian mulţimea de săraci pe care îi ajutase, şi i-a spus: „Iată comorile noastre, care nu scad niciodată, aduc venit întotdeauna şi pot fi găsite oriunde!”. Acestea au fost ultimele cuvinte ale martirului, care a fost ars pe un grătar de fier pus deasupra cărbunilor aprinşi.

Trupul lui a fost depus într-un mormânt la Roma, pe Via Tiburtina. În cinstea lui, au fost ridicate numeroase biserici, dintre care una chiar pe ruinele teatrului lui Pompei, la iniţiativa papei Damasus.

Mesajul pe care Laurenţiu l-a imprimat în memoria creştinilor este, fără îndoială, iubirea faţă de cei săraci şi responsabilitatea în administrarea bunurilor.

Sfântul Laurenţiu este cinstit de catolici şi ortodocşi la 10 august. În Occident este cinstit ca patron al diaconilor şi, de asemenea, ca patron al bucătarilor şi al pompierilor.

Maricel Bulai

Reclame