Sf. Ioan Bosco (1815-1888)

Giovanni Bosco

Apărător al orfanilor, patron al tineretului şi fondator al Ordinului Salezienilor

Ioan (Giovanni) Bosco s-a născut în ziua de 16 august 1816, la Becchi (Italia). Mama, Margareta, rămasă văduvă cu patru copii, i-a dat o solidă educaţie umanistă şi creştină. Don Bosco este numele pe care i-l dădeau cunoscuţii săi.

Sfinţit preot la Torino în anul 1841, Bosco şi-a fixat de la bun început principalul obiectiv: educarea tinerilor, îndeosebi a celor săraci şi părăsiţi.

Primul care a beneficiat de ajutorul lui Don Bosco a fost un băiat orfan, care a primit găzduire în casa acestui preot.

Încetul cu încetul, Don Bosco a adunat un mic grup de băieţi în locuinţa lui. În cele din urmă, şi-a găsit un adăpost într-o şură, unde a fondat primul său oratoriu (un cămin pentru copiii săraci). În fiecare dimineaţă, Don Bosco celebra liturghia împreună cu băieţii, apoi lua masa cu ei. După masă, fiecare pleca la muncă: unii erau ucenici în fabrici, în ateliere de tâmplărie sau fierărie, alţii erau băieţi de prăvălie sau chelneri.

În acele timpuri, pentru a reduce salariile, patronii primeau în locul muncitorilor calificaţi, femei şi copii. În anul 1844, în Piemonte (Italia) erau 7.184 de copiii angajaţi în fabrici. O zi de muncă varia între 16 şi 18 ore. Odată cu ei pleca şi Don Bosco, pentru a cere de pomană oamenilor înstăriţi, ca să-i poată întreţine pe băieţi şi să-i întâlnească la locurile lor de muncă.

Ajutat de mama sa, Don Bosco a deschis Oratoriul „Sfântul Francisc de Sales” (loc de întâlniri duminicale; complex de şcoli de arte şi meserii pentru tinerii muncitori; şcoli pentru studii umaniste) pentru a-i sustrage pe băieţi de la muncile grele. Despre aceştia, Don Bosco spunea: „Aveau feţele negre, dar ce frumoase erau sufletele lor”.

În fiecare zi Don Bosco aducea alţi băieţi, iar mama sa îi spunea mereu: „Tu nu faci altceva decât să cauţi băieţi şi eu nu ştiu unde să-i pun”.

Într-o zi, Don Bosco a găsit un băieţel pe nume Carligo care plângea. „Ce ţi s-a întâmplat?”, l-a întrebat el. „A murit mama. Nu ştiu unde am să mă duc”. „Vino cu mine. Eu sunt un preot sărac, dar chiar atunci când voi avea doar o bucăţică de pâine, am s-o împart cu tine”.

Don Bosco a asigurat continuitate lucrării sale de ajutorare a copiilor şi tinerilor sărmani, întemeind Societatea „Sfântul Francisc de Sales” (în care aveau să se formeze viitorii preoţi, în vederea continuării activităţii de educare a tinerilor) şi Ordinul „Fiicele Mariei Ajutătoare” (care se ocupa de educarea fetelor sărace).

Don Bosco a murit la 31 ianuarie 1888 şi a fost declarat sfânt de papa Pius al XI-lea în anul 1934. Este patronul tineretului. Biserica îl celebrează în data de 31 ianuarie.

Marcelin Blaj

Reclame