Sf. Francisc din Assisi (1182-1226)

on

Francisc din Assisi

Fondatorul Ordinului Franciscan; patronul păsărilor, al animalelor şi al ecologiei

Francisc din Assisi este un sfânt din secolul al XIII-lea care i-a ajutat pe săraci şi bolnavi. De asemenea, este fondatorul Ordinului Franciscan, care a influenţat viaţa spirituală a Evului Mediu.

Francisc s-a născut la Assisi (Italia), în anul 1182, în familia unui comerciant înstărit, pe nume Petru Bernardone.

Francisc era o fire veselă şi dorea să ajungă cavaler. Pe atunci, provinciile Assisi şi Perugia se aflau în război. Plecat şi el la luptă, Francisc a fost luat prizonier. Stând doi ani în închisoare, a avut timp să reflecteze asupra vieţii sale, făcând probabil şi o făgăduinţă: dacă va ieşi din închisoare, se va dărui lui Dumnezeu.

După ce a fost eliberat, Francisc a început să-i ajute pe cei nevoiaşi; lua stofe din prăvălia tatălui său şi le împărţea săracilor. Petru Bernardone era foarte supărat că Francisc lua bani şi materiale din prăvălie. Într-o zi, s-a dus şi s-a plâns episcopului. Acesta l-a chemat pe Francisc de faţă cu tatăl său pentru a se justifica. Francisc i-a înapoiat tatălui său banii, s-a dezbrăcat de haine şi le-a aşezat la picioarele sale, zicând: „De acum aşa mă voi ruga: Tatăl nostru care eşti în ceruri…”. Episcopul i-a dat o tunică, iar el s-a acoperit. Din acel moment, Francisc a fost liber să-l slujească pe Cristos în cei săraci şi bolnavi. În scurt timp, alţi tineri au îmbrăţişat modul său de viaţă.

Dacă vedeau o femeie săracă având mulţi copii, o ajutau, la fel pe vreun om ce nu-şi putea face munca în gospodărie. Seara mergeau la cerşit; unii îşi băteau joc de ei, aruncându-le oase sau scuipându-i, dar ei suportau totul cu răbdare.

Pentru Francisc, sărăcia a fost doamna şi sora lui. Vizita spitalele, ajuta bolnavii, predica pe străzi şi îi considera fraţi pe toţi oamenii. Muncea cu propriile mâini, făcea curăţenie în biserici şi altele asemenea.

Nu departe de Assisi, la Vittorina, era o leprozerie. Când trecea prin faţa ei, Francisc îşi închidea ochii şi îşi astupa nările, pentru că nu putea suporta priveliştea. Plimbându-se într-o zi prin apropiere, s-a întâmplat ca una dintre acele fiinţe sărmane să-i apară în cale şi să-i ceară de pomană. Împins de o forţă irezistibilă, Francisc s-a apropiat de lepros şi i-a dat de pomană, apoi i-a sărutat rănile.

„Când m-am retras din mijlocul lor – a spus el în ajunul morţii, la 3 octombrie 1226 – ceea ce mi-a părut că până atunci era amar, s-a schimbat, în ceea ce mă priveşte, în dulcea mângâiere a sufletului”.

A fost declarat sfânt la 16 iulie 1228 de către papa Grigore al IX-lea. Este considerat patronul păsărilor, al animalelor şi al ecologiei, precum şi protector al Italiei. Este celebrat de Biserică în data de 4 octombrie. De asemenea, în data de 17 septembrie este celebrată primirea stigmatelor (urmele rănilor lui Isus) de către Sf. Francisc.

Maricel Bulai

Reclame