Sf. Nicolae (sec. III-IV)

Ocrotitorul copiilor, al orfanilor şi al celor nedreptăţiţi; un model de sfinţenie pentru toţi creştinii

Sf. Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi creştini, şi aceasta deoarece mulţi sunt cei care cunosc exemplul lui de bunătate faţă de cei aflaţi în suferinţe şi, mai ales, dragostea lui faţă de copii.

Conform tradiţiei, Nicolae era fiul unor părinţi creştini din Patara Lichiei (localitate situată în Turcia de astăzi) şi de mic copil a dat semne de o alegere deosebită din partea lui Dumnezeu; respecta cu sfinţenie zilele de post, petrecea mult timp în rugăciune şi arăta o bunătate îngerească faţă de toţi.
Vizitând mănăstirile din ţinutul Tebaida, a rămas o vreme printre pustnici, dar s-a reîntors în oraşul natal. Episcopii întruniţi la Mira pentru desemnarea unui succesor, nereuşind să cadă de acord asupra persoanelor propuse, au hotărât să-l aleagă pe cel care a doua zi avea să intre cel dintâi în biserică. Şi pentru că Nicolae a venit primul la sfântul lăcaş, ei l-au ales episcop. La început s-a împotrivit, dar înţelegând că este voinţa lui Dumnezeu, în cele din urmă a acceptat.

Ca episcop de Mira, Nicolae şi-a arătat dragostea faţă de cei săraci şi lipsiţi de ajutor. Se spune că un om sărac avea trei fete care ajunseseră la vârsta la care trebuiau să se căsătorească. Însă pe atunci, foarte importantă era dota sau zestrea miresei; cu cât dota era mai mare, cu atât şansele de căsătorie creşteau. Şi pentru că sărmanul om nu le putea oferi fetelor sale o zestre considerabilă, se vedea nevoit să le vândă ca sclave. Atunci, Sf. Nicolae le-a oferit în secret trei pungi cu galbeni, fără ca ele să ştie cine le face acest dar, şi astfel le-a salvat de la o viaţă de sclavie.nicolae

Urmând cuvintele Mântuitorului: „Mergi, vinde tot ce ai şi împarte săracilor”, Nicolae şi-a dat toate veniturile pentru ajutorarea săracilor, a celor bolnavi şi suferinzi. Făcea multe donaţii în secret, fără să aştepte ceva în schimb. De multe ori lua apărarea celor nevinovaţi, chiar dacă îşi risca viaţa. Din această motiv, în timpul domniei împăratului Diocleţian, el a fost exilat şi ţinut în închisoare.

În acea perioadă, creştinismul era o religie interzisă, iar credincioşii erau pedepsiţi şi chiar ucişi pentru simplul motiv că erau creştini. Însă, odată cu urcarea pe tron a împăratului Constantin cel Mare, creştinismul a devenit religia oficială în tot Imperiul Roman, iar Sf. Nicolae a fost eliberat şi s-a întors la credincioşii săi din Mira Lichiei, unde a rămas până la moarte.

Sf. Nicolae este cinstit atât de ortodocşi, cât şi de catolici, dar este apreciat şi de protestanţi, rămânând un veritabil exemplu de dragoste faţă de semeni, un ocrotitor al copiilor, al orfanilor şi al celor nedreptăţiţi şi un model de sfinţenie pentru toţi creştinii.

Biserica îl pomeneşte în calendar la 6 decembrie.

Bibliografie

Adam C English – The Saint Who Would Be Santa Claus: The True Life and Trials of Nicholas of Myra

Narcis Stupcanu

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Buna ziua!
  Sunt initiatorul site-ului http://www.suntorfan.ro, va felicit pentru initiativa dumneavoastra. Ma bucur ca exista si astfel de bloguri. V-as ruga foarte mult sa imi permiteti sa prezint pe site-ul pentru orfani imagini si texte despre sfintii ocrotitori ai orfanilor. Bineanteles, se va specifica originea acestora, adica voi mentiona blogul dumneavoastra. As fi onorata sa imi dati acordul pentru acest lucru. Mentionez ca site-ul nu are intentii comerciale, ci este destinat comunicarii. O vizita pe site va spune mai multe, desi este de abia lansat.
  Va multumesc, astept raspunsul dumneavoastra!
  Oana Marginean.

 2. DanutM spune:

  Stimata Oana Marginean,
  Aveti din partea mea toata libertatea de a folosi aceste ilustratii pentru ratiuni necomerciale, atita vreme cit mentionati adresa blogului si n numele artistului, Cristi Bandi.
  Va doresc succes si binecuvintare de la Dumnezeu in ceea ce faceti.
  Danut Manastireanu

 3. Va multumesc!

 4. DanutM spune:

  Cu bucurie. Sper sa am vreme curind a adauga noi texte pe acest blog.
  Va doresc un Paste luminat.

 5. Buna ziua! Ma numesc Oana Marginean, coordonatorul site-ului http://www.suntorfan.ro. Materialele au aparut pe site, va invit sa le vedeti, iar daca aveti vreo obiectie, va rog sa mi-o transmiteti. Tin sa va multumesc pentru amabilitate si pentru bunavointa.
  Oana Bianca Marginean.

 6. DanutM spune:

  Excelent. Felicitari.

 7. Tatiana spune:

  Buna ziua1
  Sunt nepoata preotului Dumitru Matei Sandu, ma bucur cu adevarat sa pot vedea ca acest nume nu a fost uitat si ca totusi mai exista persoane care isi aminteste de cei care au incercat sa faca ceva pentru cei neputinciosi. Daca doriti o fotografie a parinteului as putea sa va o trimit.

  Cu stima
  Tatiana Sandu Melonari

 8. DanutM spune:

  Sarut mina. ne bucuram ca v-am putut face o bucurie.
  Desigur, ne-ar face mare sa primim fotografii ale parintelui.
  O puteti face pe adresa mea privata danutm@gmail.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s