Sf. Ilia cel Drept (1837-1907)

ilie-cel-drept

„Părintele naţiunii“ georgiene – apărător al culturii şi al conştiinţei naţionale

Ilia Chavchavadze, canonizat în 1987 sub numele de Sf. Ilia cel Drept, a fost un renumit scriitor, jurnalist şi jurist, lider al mişcării pentru independenţa naţională a Georgiei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Prinţul Ilia Chavchavadze s-a născut în Kvareli (Georgia), pe atunci parte a Imperiului Rus. Era al treilea copil al unei familii de nobili cultivaţi. Patriotismul, valoare centrală a vieţii sale, l-a învăţat din familie, de la tatăl său, care era militar de carieră, dar şi de la mama sa, care era pasionată de literatura clasică georgiană. Ilia a crescut ascultând în casă poezii şi nuvele istorice, pe care i le citea mama sa şi în care erau relatate faptele de eroism ale strămoşilor.

În timpul gimnaziului, Ilia a început să scrie poezii, prin care îşi exprima suferinţa pricinuită de moartea părinţilor şi a fratelui său, Constantin. În 1857 s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii din Sankt Petersburg (Rusia). Aici, Ilia obişnuia să petreacă mult timp în arhivă, căutând documente referitoare la istoria Georgiei, de care era fascinat.

După terminarea studiilor, în 1861, s-a întors în ţara natală, care se afla în plin proces de rusificare, pierzându-şi identitatea naţională şi culturală. Aici a început o intensă activitate publică, politico-socială, dar şi culturală. A fondat două din cele mai populare ziare politice ale vremii, în ale căror pagini a pledat pentru eliberarea ţării de sub dominaţia rusă, pentru întemeierea unui stat georgian modern şi pentru autocefalia sau conducerea de sine stătătoare a Bisericii Ortodoxe Georgiene. El credea că un element esenţial pentru trezirea conştiinţei naţionale era renaşterea limbii georgiene. De aceea, a militat pentru învăţământul în limba natală şi pentru răspândirea literaturii georgiene. În acest sens, el a înfiinţat „Societatea pentru propagarea literaturii printre georgieni”. De asemenea, a înfiinţat şi o arhivă, în care a adunat manuscrise vechi, obiecte cu valoare istorică, dar şi opere din folclorul naţional. A fost fondator şi membru al mai multor organizaţii culturale şi traducător al unor lucrări din literatura britanică.

Ilia avea trei valori majore despre care spunea adesea că îl conduc în viaţă: patria, limba natală şi credinţa. Adeziunea sa la aceste valori i-a atras mulţi duşmani, mai ales printre adepţii ideologiei marxiste, care erau atei şi nu credeau nici în ideea de naţiune.

Între 1906 şi 1907, Ilia Chavchavadze a fost membru în Consiliul de Stat al Rusiei. După ce s-a întors în Georgia, în timpul unei călătorii împreună cu soţia sa, Olga, a fost ucis de o bandă de răufăcători, moartea sa rămânând până azi un eveniment controversat.

După încorporarea Georgiei în fosta Uniune Sovietică, Ilia a devenit simbolul naţional al libertăţii poporului georgian, astăzi fiind considerat părintele acestei naţiuni.

Biserica Ortodoxă Georgiană îl pomeneşte în calendar la 2 august.

Monica Zaharia

Reclame